Bij www.slagerijvis.nl maken ze in de winter op maandag ambachtelijke rookworst. Deze bevat geen “E-nummers”. Als je ze belt, zullen ze met plezier “on-gerookte-worst” voor je achterhouden.Vervolgens kun je deze zelf roken. Roken kan warm en koud. Wil je je rookworst lang bewaren, dan kun je hem het beste koud roken. Vandaag gaan we warm roken, omdat dit proces een stuk sneller gaat.En dit doen we op primitieve wijze.
Ingrediënten
2kilorookworstongerookt
Materiaal
Rooktent
Wilgentakken
Doek
Vuurschaal
Ijzeren schaal
Rookmot
Instructies
Rooktent bouwen
Maak van wilgentakken en het doek een rooktent in de vorm van een tipi.
De schil van de wilgenbast kun je gebruiken als touw om de tipi bijeen te binden.
Maak boven in de tipi een stevig(!) kruis waar de worsten aan kunnen hangen.
Rookworst roken
Hang de worst aan het touwtje in je rooktent, nadat je hem goed hebt droog gedept met een schone doek.
Plaats een schaal met briketten onderin de rooktent en droog bij een temperatuur van ongeveer 40 graden de rookworst gedurende twee uur.
Laat al het vocht uit de rooktent ontsnappen door ‘m bovenin wat open te houden.
Na die 2 uur voelt de worst perkament droog aan.
Nu kun je de worst gaan garen door meer briketten aan te brengen en de tent boven te sluiten.
Plaats op de briketten een schaaltje rookmot zodat een heerlijk rookaroma aan de worst gegeven wordt.
Gaar dit bij circa 75 graden Celsius in een half uur tot 45 minuten.
Rook de worst op een lagere temperatuur van ongeveer 55 graden na gedurende anderhalf uur tot een mooie donkere rookkleur is ontstaan. De rookworst is nu warm gerookt.
Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.