In de wintermaanden is niets zo lekker als een glas heerlijk warme Glühwein als je in de kou staat of wanneer je van de kou de warmte in komt. Rond Sinterklaas is er een variant op de Glühwein met Bisschopswijn. Het verschil is dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en glühwein met citrusvruchten. Dus niet alleen met sinaasappel, maar ook met citroen, etc.Voor de zoetekauwen kan deze eventueel gezoet worden met suiker of honing. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%. Je kunt ook Glühwein kant-en-klaar in de winkel kopen, maar of dat net zo lekker is?
Ingrediënten
5sinaasappels
5citroenen
40kruidnagels
5flessenrode wijn(bv. Bourgogne)
3,5 à 4literwater
5kaneelstokjes
5steranijs
eventueel suiker of honing (naar smaak)
Materiaal
Emmer
Instructies
Borstel de sinaasappel en de citroen goed af met warm water en steek de kruidnagels er in.
Leg de vruchten in een schone emmer of emaillen pan. Let op met emmer/pan keuze, want metaal geeft een smaakje.
Giet de wijn en het water erbij.
Leg het kaneelstokje en de steranijs er in en dek het geheel af.
Laat een nacht trekken.
Schenk het over in een ketel en verwarm deze boven het vuur.
Laat het een uurtje zachtjes trekken, dus niet koken en het vuur dus laag houden.
Voeg eventueel naar smaak suiker of honing toe.
Serveer de Glühwein warm.
Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.