fbpx

Recepten

Camembert in bladerdeeg

Camembert in bladerdeeg

Camembert in bladerdeeg kan met en zonder vlees bereid worden. Zelf maak ik hem elke keer anders. Bijvoorbeeld met één of meer van de volgende

Lees verder »

Gebakken peren

Door de eenvoud zijn gebakken peren heel erg geschikt voor bereiding op en rond het kampvuur!
Gebakken peren zijn niet alleen eenvoudig en smakelijk, het is ook nog eens een erg veelzijdig gerecht. Voorafje, bijgerecht, nagerecht, tussendoortje, borrelhapje, fingerfood, het kan allemaal.

Lees verder »
Rondje Ratatouille

Rondje Ratatouille

Op zoek naar een feestelijk gereecht? Zoek niet verder. De looks van het Rondje Ratatouille zijn geweldig. Belangrijk want …. ‘eten doe je met je ogen’.

Lees verder »

Appel dumplings

Bakt bij jou elk brood aan probeer dan eens deze Appel dumplings. In feite zijn dumplings gewoon gekookt of gestoomd brood en zolang er water in de pan zit zal het niet aanbranden.

Lees verder »

Gevulde broodring

Het klinkt simpel, is simpel te maken maar…. het is echt een recept met allure, je steelt gegarandeerd de show als je dit op tafel zet want het oogt niet alleen fantastisch, het smaakt ook fantastisch.

Lees verder »
gebakken spruitjes met spek in een skillet

Spruitjes clafoutis

Frittata, clafoutis, beide lijken nogal op elkaar. Waarom dan een spruitjes clafoutis en geen spruitjes frittata?  Omdat er bij een frittata geen melk gebruikt wordt.

Lees verder »

Hazelnoottaart met spek

Sommige combinaties klinken vreemd maar … zijn verrassend genoeg uitermate smakelijk. Hazelnoottaart met spek behoort echt tot die laatste categorie. De taart (als je het

Lees verder »
Gevulde aardappels met peen en ui

Gevulde aardappels met peen en ui

Gevulde aardappels met peen en ui is echt een heerlijk origineel recept dat zich uitstekend leent om in de Dutch Oven te bereiden. Het is weer eens wat anders dan de traditionele hutspot. Een prima alternatief voor deze stamppot. Bij mij komt het zeker vaker op tafel.

Lees verder »
La Trappe Quadruppel Chocolade Cake

La Trappe Quadruppel Chocolade Cake

Qua smaak is deze La Trappe Quadruppel Chocolade Cake echt een uitschieter. De La Trappe Quadruppel proef je heel subtiel terug in het eindresultaat. Een echte aanrader die ik zeker vaker ga maken.

Lees verder »
een stapel rauwe spareribs

Speedy Spareribs

Je eten wordt nooit lekkerder dan je slechtste ingrediënt. Dat geldt zeker voor deze speedy spareribs. Haal dus ribs van een mooi varken. Denk aan

Lees verder »

Mexicaans Maisbrood

Lekker tussendoor bij de lunch of als aanvulling op een maaltijd. Bijvoorbeeld de Mexicaanse chilli. dit Mexicaans Maisbrood is leuk om te maken en heerlijk

Lees verder »

Conchas Cacao

Deze zoete Mexicaanse lekkernij houdt het midden tussen een koekje en een broodje. Conchas Cacao kan dus bij de koffie, bij de lunch of als

Lees verder »
Dutch Oven lasagne

Dutch Oven lasagne

Dutch Oven Lasagne ‘con carne’ of ‘con le verdure’ is niet zo moeilijk als het lijkt. De vleeseters gaan voor de eerste variant, de vegetariërs

Lees verder »
Eigen gemaakte Seitan

Eigen gemaakte Seitan

De oorsprong voor deze eigen gemaakte seitan ligt in Japan. Seitan is relatief onbekend ondanks dat het in de betere supermarkt te koop is. Zelf

Lees verder »
Vegetarische Pompoenstoof

Vegetarische Pompoenstoof

Dat vegetarisch en vegan eten fantastisch lekker is, wordt met dit deze vegetarische pompoenstoof ruimschoots bewezen. Een heerlijke pompoen met een fantastische vulling. Hij kan

Lees verder »

Bloemkoolbom

De kookliefhebbers kennen waarschijnlijk het Scottish egg wel. Een bloemkoolbom is gebaseerd op hetzelfde idee, alleen nu verstoppen we geen ei maar een hele bloemkool.

Lees verder »
Bloemkool curry

Bloemkool curry

Elke vegetariër weet waarschijnlijk wel dat de Indiase keuken een keur aan vegetarische recepten heeft. Deze bloemkool-curry heeft een Indiaas tintje. Hoe je ‘m maakt

Lees verder »

Nicks Stoofschotel

Wat doe je wanneer je als Kampvuurkok gevraagd wordt door je helden of je mee wilt werken aan “Dumperteten”? Gelijk keihard JA roepen natuurlijk! En

Lees verder »

Sylvana’s Stoofschotel

Wat doe je wanneer je als Kampvuurkok gevraagd wordt door je helden of je mee wilt werken aan “Dumperteten”? Gelijk keihard JA roepen natuurlijk! En

Lees verder »
Ingrediënten Baba ganoush
vegan

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een heerlijke vegan aubergine dip. Het recept vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken. Het heeft wel wat weg van hummus. Als

Lees verder »

Kip aan een Touwtje

Primitief buiten koken op een kampvuur kan heel simpel en eenvoudig. Rooster een kip; bind hem aan een touwtje en hang hem boven een vuurtje!

Lees verder »
Hartige tarte tatin

Hartige tarte tatin

Onlangs kreeg ik de vraag “Kun je ook een vegetarische luxe outdoorcooking” verzorgen. Natuurlijk kan dat maar …. wat is nou een gewoon vegetarisch gerecht

Lees verder »
De ultieme verse  jus

De ultieme verse jus

Tijdens een workshop “Haal meer uit vlees” door David Pauka, de man achter www.grillsupport.nl, werd er een verse jus bereid. Hier was men de dag

Lees verder »
Lamsstoof met vadouvan

Lamsstoof met Vadouvan

Deze lamsstoof met vadouvan, is door de mooie diepe smaken van de vadouvan echt meer dan fantastisch. Ongeëvenaard en ongekend lekker. Het kan zijn dat mijn oordeel vertroebeld wat vertroebeld  is doordat ik al twee dagen de lucht op snuif van deze zachtjes pruttelende lamsstoof. Wil je hem helemaal zelf maken dan begin je namelijk met het maken van de lamsjus. Dat duurt letterlijk uren. Het is niet echt arbeidsintensief maar hoe langer hij zachtjes pruttelt boven het vuur des te beter hij wordt.

Lees verder »
Groentestoof met Venkel
vegan

Groentestoof met Venkel

Groentestoof met Venkel is een heerlijke één-pans-maaltijd. Eventueel kun je er nog een lekkere salade naast serveren, maar eigenlijk is niet nodig. Deze stoofschotel is

Lees verder »
bloedworst

Bloedworst

Als vroeger het varken geslacht werd dan werd alles gebruikt, ook het bloed, daar werd bloedworst van gemaakt. Tegenwoordig zie je het nog maar nauwelijks

Lees verder »
Flapjacks

Flapjacks

Flapjacks is een typisch Engels recept en het heeft wel wat weg van onze boterkoek. Alleen wat minder vet. Het lastigste is de Gloden syrup,

Lees verder »
Koekjes zonder Suiker
Glutenvrije bak recepten

Koekjes zonder Suiker

Tegenwoordig word ik regelmatig gevraagd door BSO’s en vaak mag daar geen suiker gebruikt worden. Koekjes zonder Suiker is dan ook een prima alternatief en

Lees verder »
Brute stoofschotel

Brute stoofschotel

Achter deze Brute stoofschotel schuilt een pijnlijk verhaal. Eigenlijk doet het nog steeds zeer als ik het vertel. Samen met Erik Manders, in de buiten-kook-wereld

Lees verder »
Kip in klei

Kip in Klei

Lang geleden was er in Hangzhou een bedelaar die een kip gestolen had. Om te voorkomen dat hij betrapt werd, had hij deze Kip in

Lees verder »
Duurzame Broccolisoep

Duurzame Broccolisoep

Toen mij gevraagd werd iets duurzaams en lekkers te verzinnen voor de jaarlijkse duurzaamheidsmarkt van de gemeente Papendrecht wist ik het direct, duurzame broccolisoep. De soep is heerlijk en is gemaakt van broccolistronken die anders in de groencontainer zouden belanden.

Met deze duurzame broccolisoep ben je dus goed bezig.

Lees verder »
Linzensalade

Linzensalade

Toen ik gevraagd werd door Siebe en Judith om hun bruiloftsdiner te verzorgen, hadden ze twee wensen. Een vegetarisch diner en een salade met peulvruchten

Lees verder »

Pecankoek

Vandaag heb ik voor het eerst een Pecankoek gebakken. Het recept kwam ik tegen in de kringloop. Opvallend is de grote hoeveelheid suiker en de

Lees verder »

Abrikozen Cognac Brownies

Op vakantie snuffel ik in de kringloop altijd kookboeken door naar recepten ter inspiratie. Als een recept me aanspreekt, zoals dit recept van Abrikozen Cognac

Lees verder »
Ratatouilletaart

Ratatouilletaart

Een Dutch Oven is super geschikt om een lekkere ratatouille te maken. En heb je wat tijd over, dan maak je van je ratatouille een

Lees verder »
Kool en Kolen

Kool en Kolen

In dit recept ‘Kool en Kolen’ leer je hoe je op eenvoudige wijze een bloemkool op de BBQ bereidt. Je hebt hiervoor wel een BBQ

Lees verder »
Liefkoeken

Liefkoeken

Het boekje Wittebrood in rode wijn beschrijft, naast het leven van Desiderius Erasmus, dit recept van Liefkoeken. In Duitsland zijn Lebkuchen nog steeds zeer populair

Lees verder »
Bloembrood

Bloembrood

Een Bloembrood is eigenlijk een gewoon brooddeeg. De presentatie maakt het bijzonder. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld en als losse bolletjes in de

Lees verder »
Vis in de krant

Vis in de krant

Vis in de krant is een echte heerlijk gerecht en het is jammer dat je vis niet vaker op deze wijze klaargemaakt ziet worden. Vis

Lees verder »

Luie Fruitcake

In een luie bui en toch zin in een lekkere fruitcake? Geloof het of niet, je kunt een overheerlijke fruitcake bakken zónder keukengereedschap en zónder

Lees verder »
Chocolade hazelnoottulband

Chocolade hazelnoottulband

Petromax heeft een gietijzeren tulband in het assortiment. Dat vraagt om passende tulband recepten. Als je van chocolade of hazelnoot houdt, dan valt deze chocolade

Lees verder »

Tosti Taart

Als je van een tosti houdt, dan is deze Tosti Taart een echte aanrader. Hij is makkelijk te maken, ziet er fantastisch uit en, het

Lees verder »

Knolselderijsoep

Soup en Zo heeft een geweldig kookboek uitgegeven met de naam Soep. In dit boek staat een fantastisch lekker recept voor knolselderijsoep. Met knolselderij kun je meer doen

Lees verder »

Vers bereide BBQ Saus

Zelf BBQ saus maken is niet moeilijk, zeker niet als je dit fantastische recept van mijn vriend (en concurrent) Bart van www.rooiesok.nl gebruikt. De concurrentie is

Lees verder »

Clafoutis

Een fantastisch, traditioneel Frans dessert met verse kersen. Een Fransoos zal de kersen met pit bakken, dit om te zorgen dat de Clafoutis niet te

Lees verder »

Mais uit de skillet

In Nederland zijn we niet van die mais eters, het staat zelden als “groente” op tafel. In Mexico en Amerika wordt het wel vaak als

Lees verder »

Sandesh Durga Pooja

Zelf kaas maken is leuk, Sandesh Durga Pooja wordt gemaakt van Paneer, een kaas die super lekker en super simpel te maken is. Van de kaas

Lees verder »
Samosa

Samosa

Bangalore, Delhi, Calcutta, Mumbai, in al deze Indiase steden kun je op elke staarthoek Samosa kopen. Streetfood bij uitstek dus. Het is wel even een

Lees verder »

Bananen loempia’s

Wil je een toetje waar je je vingers bij op eet, lees dan vooral verder. Deze bananen loempia’s zijn echt super simpel te maken en

Lees verder »

Hongaarse Twister

Kürtőskalács is een lekkernij uit Hongarije. Je ziet ze steeds vaker, bijvoorbeeld op de Duitse kerstmarkten maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend

Lees verder »

Kaiserschmarrn

Elke wintersporter kent dit Oostenrijks recept. Elke berghut en elk Oostenrijks restaurant serveert het. Zelf ben ik nooit op wintersport geweest en had ik nog

Lees verder »
Mango Courgette Schotel

Mango Courgette Schotel

Dat iets simpels echt lekker kan zijn, bewijst deze Mango Courgette Schotel. Het is heerlijk fris en zomers en de combinatie van mango en courgette

Lees verder »
Kip Coca Cola

Kip Coca Cola

Kip in Coca Cola kennen we hier niet zo, in Amerika wordt er vaker met Coca Cola gekookt. Vooral kinderen vinden het een fantastisch idee

Lees verder »
Liemers potje (vegan)

Liemers potje (vegan)

Liemers potje is een heerlijke, Hollandse, vegetarische groentestoofschotel! Liemers potje wordt door heel veel buitenkook collega’s in een eigen variant gebruikt. De oorspronkelijke bedenker is

Lees verder »

Verse worst zelf maken

In winter, najaar en het vroege voorjaar is het mogelijk om zelf worst te maken. Waarom alleen in die maanden ……. simpel: temperatuur. Een goede

Lees verder »

Paddestoelen ragout

In de herfst is het altijd goed paddenstoelen plukken, dus tijd voor een lekker recept. Vaak zie je dat de ragout met zuivel bereid wordt,

Lees verder »
Wafels (Brusselse)

Wafels

Wafels van het kampvuur zijn super simpel te maken. Een wafelijzer is vaak makkelijk gescoord op een rommelmarkt of op marktplaats. Met onderstaand recept bak

Lees verder »

Broodtaart

Oud brood weggooien, is zonde en niet nodig! Broodtaart is een super simpel te maken recept en is erg lekker. Of je de broodtaart nu

Lees verder »

Soda brood

Als je buiten brood bakt, dan heb je niet altijd de tijd om je brood een paar uur te laten rijzen. Ook als het vriest

Lees verder »

Traditional Bannocks

De Bannocks vullen goed en zijn zeer machtig. Heerlijk met worst, kaas of kruidenboter! Dit recept heb ik overgenomen van Siegurd van Leusen. Zijn site

Lees verder »

No knead bread

Als het om broodbakken gaat, is er één site op internet die je beslist gezien moet hebben. Zoek maar op “Levine brood” en je komt

Lees verder »

Marshmallow taart

Deze taart smaakt fantastisch, is onweerstaanbaar lekker, simpel te maken, leuk om te delen en vreselijk slecht voor je lijn. Als je van calorieën tellen houdt, dan raak je voorlopig niet uitgeteld!

Mijn zus Nicole deelde een filmpje op Facebook waar in deze “taart” getoond werd voor in een gewone oven.

Ondertussen heb ik met tijdens HIT Alphen  in 2019 een onofficieel record behaald met de grootste marshmallow taart ooit! Ik heb deze klaargemaakt in een paella-pan van 1 meter doorsnee voor zo’n 450 mensen. Ze konden vanaf 4 verschillende punten in rijen aansloten om hun koekje te dippen.

Lees verder »
Hamburgers

Kruidenboters

Kruidenboter is heerlijk op een vers gebakken brood, een visje, stukje vlees of een toastje. Hier staan zes variaties die zeker de moeite zijn om

Lees verder »

Zalm Warm Roken

Sinds ik een Atago met een Convectiehoes heb, is mijn leven als Kampvuurkok een stuk aangenamer. De Atago is een vuurschaal en BBQ in één

Lees verder »

Live, vers bereid ijs

IJs en appelcrumble zijn een onoverwinnelijke combinatie. Zeker als je daar een lik slagroom bij serveert of een lekkere kaneellikeur overheen sprenkelt. IJs uit de

Lees verder »

Kleffe Dadelcake

Dit ‘Kleffe Dadelcake’ recept is qua calorieën geheel onverantwoord. Elke dieetfreak en gezondheidsgoeroe zal dit recept verafschuwen, de rest van Nederland zal het waarschijnlijk omarmen.

Lees verder »

Uiensoep

Koken op kampvuur duurt vaak een paar uur als je met een grote groep bent. Om iedereen tevreden te houden en de eerste trek te

Lees verder »

Chocolade Sterbrood

Dit chocolade sterbrood is een recept dat als je het netjes uitvoert, je een hoop ‘oh’s’ en ‘ah’s’ zal scoren. Het ziet er namelijk fantastisch uit, zeker als je netjes werkt en chocoladepasta als vulling gebruikt.

Er zijn veel combinaties mogelijk, neem bijvoorbeeld feta en spinazie of pesto. Hij zou zelfs met ham, kaas en tomatenketchup kunnen. Chocolade

Laat je even duidelijk instrueren of kijk eventueel het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0 voor een instructie hoe je dit chocolade sterbrood bakt. 

Lees verder »

Guinness bread

Wij Nederlanders zijn het meest bekend met brood op basis van gist, gevolgd door brood op basis van zuurdesem. Minder bekend is Soda brood en

Lees verder »
Kip Westmalle

Kip Westmalle Dubbel

Of onderstaand recept drankverspilling is, dat mag je zelf beoordelen. Diep in mijn hart weet ik dat dit niet het geval is, omdat de Westmalle het beste in de kip naar boven haalt. Desondanks heb ik telkens de neiging de Westmalle op te drinken voor ik hem aan de kip toevoeg.

De oplossing is niet zo moeilijk; zorg voor voldoende Westmalle, een beetje voor de kok en een beetje voor de kip!

Lees verder »

Stoofperen

Winter en stoofperen horen bij elkaar en zijn heerlijk. Als nagerecht met ijs, slagroom en een scheut kaneellikeur of als bijgerecht bij een heerlijke stoofschotel.

Lees verder »

Guinness Meat Pie

Dit gerecht hoort thuis in het rijtje lekkere voedzame winterkost. Zeker als je het pie-deeg met reuzel klaar maakt. Reuzel is uit de mode, maar

Lees verder »

Verse groentebouillon

Nodig (voor circa 1,5 L) 3 uien, fijn gesneden 4 wortels geraspt of fijn gesneden 4 stengels bleekselderij, fijn gesneden 1 teen knoflook, fijn gesneden

Lees verder »

Pastinaak Gembersoep

Deze Pastinaak Gembersoep leek mij een fantastisch recept om met winterse outdoor cookings te serveren. De zoete pastinaak met de pittige gember is een heerlijke

Lees verder »

Chokado koek

Chokado koek (Chocolade karamel Dutch Oven koek) is aan het kampvuur eenvoudig klaar te maken. Met name in de winter, maar ook in het vroege

Lees verder »

Belgische wafels

Belgische wafels zijn er in vele soorten. Zo heb je de authentieke Brusselse wafels, erg licht, bereid met gist en geserveerd met poedersuiker, traditioneel hebben

Lees verder »
Gevulde pompoen

Gevulde pompoen

Ik ben nooit echt enthousiast geweest over pompoen. Toen ik deze gevulde pompoen voor het eerst proefde, is dat direct veranderd. Niet alleen ik ben

Lees verder »

Honing-kruidkoek uit de Dutch Oven

Deze Honing-kruidkoek uit de Dutch Oven is verrassend lekker en super simpel te maken. Dat kan natuurlijk thuis in de oven maar …. ik maak hem het liefst in de DUtch Oven. Tijdens mijn workshops ‘Brood en banket’ is deze honing-kruidkoek één van de favorieten.

Lees verder »

Courgettebrood

Eens per jaar heeft mijn buurman een gigantisch overschot aan courgettes uit zijn moestuin. Courgette soepen en andere courgette gerechten in overvloed, niet alleen bij

Lees verder »
Haver-rozijnenkoekjes

Haver-rozijnenkoekjes

Een hoop mensen staan er niet bij stil dat je in een Dutch Oven of skillet ook heerlijke koekjes kan bakken. Deze Haver-rozijnenkoekjes zijn hier

Lees verder »

Boterkoek uit de reflector-oven

Boterkoek uit de reflector-oven is lekker en super simpel te maken.
De reflector-oven plaats je naast het vuur, daar waar je je hand zo’n 4 seconden kan houden. De temperatuur is daar zo’n 180°C. Plaats hem zo dat de wind de warmte richting de oven blaast. Draai de boterkoekvorm met regelmaat een stukje rond. Op die manier zorg je dat de garing regelmatig is.

Lees verder »

Brownie uit de Dutch Oven

Het recept voor deze brownies uit de Dutch Oven is ontstaan tijdens onze vakantie in Wiltz. We stonden op een scoutingterrein en kwamen een meiden-scoutinggroep

Lees verder »

Gegrilde Ananas

Dit is een van de winnende recepten tijdens TopKok 2013. Dit is een buiten kookwedstrijd waar ik met een team van mede-scouts de eerste prijs

Lees verder »

Gevulde Jalapeños

Gevulde Jalapeños is een van de winnende recepten tijdens TopKok 2014, een buiten kookwedstrijd waar ik met een team van mede-scouts de eerste prijs heb behaald.

Jalapeño zijn super heet. Toch is dit recept verrassend lekker. Pikant, maar zeker niet te heet. De reden; door de Jalapeño een tijd in de oven te bakken neemt de scherpte beduidend af.

Lees verder »

Salade met aardappel ei en tomaat

Wij Hollanders eten aardappels meestal warm, met een warme groente, wat jus en een stukje vlees. Er kan veel meer met aardappel en deze salade is daar een uitstekend voorbeeld van. De salade smaakt echt fantastisch en zowel volwassenen als kinderen zijn er vaak dol op.

Lees verder »

Chili con carne

Deze chili con carne is lekker in de winter en lekker in de zomer! Een heerlijk recept om aan op te warmen in de winter.

Lees verder »

Pizza’s

Zorg voor een mooi buffet met daarop allerlei ingrediënten om pizza’s samen te stellen en laat iedereen zijn eigen pizza opmaken. Op die manier heeft

Lees verder »
Aardappel tartare

Aardappel tartare

Zodra de nieuwe aardappeloogst er is, serveer ik deze aardappel tartare. Deze aardappelsalade kan ook wel met wat ouder aardappeltjes, maar… Met een lekker vers

Lees verder »

Courgettesoep

Deze simpele maar o zo lekkere vegetarische soep leent zich uitstekend als licht voorgerecht. Je kan er een soepstengel bij serveren. Maak je wat meer

Lees verder »

Rundvlees curry

Dit recept, een heerlijke authentiek smakende rundvlees curry, is dankzij mijn vrouw (die vindt dat ze niet zo goed kan koken) aan ons gezamenlijk repertoire

Lees verder »

Coca Cola Taart

Amen, halleluja en Coca Cola zijn drie internationale begrippen die vrijwel iedereen kent. Coca Cola is de populairste van de drie. Van die populariteit gaan

Lees verder »
De rooktipi rookt flink

Spek warm roken

Gerookt spek is lekker. Als je het helemaal zelf doet is het heerlijk. Moeilijk is het niet. Als je onderstaande stappen volgt eindige je met

Lees verder »
Boerenkool-risotto in de maak

Boerenkool-risotto

Zoekend naar geschikte recepten voor het Winterfeest , mag boerenkool natuurlijk niet ontbreken. Toen Janella met deze Boerenkool-risotto van 24kitchen chef Rudolph van Veen kwam, was de

Lees verder »
Ingredienten zuurkool met een twist

Zuurkool met een Twist

Zuurkool met een Twist; knolselderij! Dit is een typische wintergroente die door een hoop mensen niet vaak meer gegeten wordt. In combinatie met eigen gerookt

Lees verder »
De (nu nog) ongerookte worst in de rooktipi

Rookworst Warm Roken

Bij www.slagerijvis.nl maken ze in de winter op maandag ambachtelijke rookworst. Deze bevat geen “E-nummers”. Als je ze belt, zullen ze met plezier “on-gerookte-worst” voor je

Lees verder »

Gevulde Bannocks

Kinderen met stokken broodjes laten bakken boven het vuur is leuk. Maar het kan nog leuker, zeker als er kleine kinderen bij zijn! De kleintjes

Lees verder »
Hongaarse Lecsó

Hongaarse Lecsó

Hongaarse Lecsó is een fantastisch lekker vegetarisch gerecht. Ik heb dit recept leren kennen bij www.campfirechef.nl. Daar staat Hongaarse Lecsó regelmatig op het menu. Terecht,

Lees verder »

Biefstuk in stijl

Biefstuk in stijl verwijst naar drie verschillende stijlen om je biefstuk klaar te maken. Vaak kies ik in mijn workshops één van de drie onderstaande

Lees verder »

Zalm van de stok

Zalm van de stok is ongelooflijk leuk en lekker om te maken. Geloof het of niet, alleen de zalm naast het vuur, zonder enige toevoeging

Lees verder »

Cognacsaus

Deze saus van gekarameliseerde suiker, balsamico en cognac is een fantastische combinatie met vlees, vis of aardappel. Hij is niet heel makkelijk te maken maar zeker niet moeilijk. Het valt of staat met het karameliseren van de suiker.

Lees verder »

Hartige appelflappen

Dit recept voor hartige appelflappen is afkomstig van mijn concurrent Jurjen Knoester. Echte concurrenten zijn we niet, we werken geregeld samen en gebruiken elkaars recepten.

Lees verder »

Kikkererwtensoep

heeft fantastische recepten en deze kikkererwtensoep is er één van. Soms maak ik deze soep voor een grote groep en vragen mensen naar het recept

Lees verder »

Spaghetti voor kids

Vind je het leuk je spaghetti eens op andere wijze te serveren dan heb ik nog een leuke tip. Spaghetti met mini gehakt balletjes. De Italianen bakken vaak rul gehakt mee in de pastasaus, de Amerikanen maken vaak pastasaus met gehaktballetjes. Voor deze spaghetti maken we gehaktballetjes ter grote van

Lees verder »

Rodekool uit de Dutch Oven

Verse rode kool zelf snijden en vervolgens bereiden in je de Dutch Oven! De sinaasappel  maakt het verschil met de meeste traditionele recepten. Die kleine twist maakt dit recept echt uniek.

Lees verder »
Zevenbladpesto

Zevenbladpesto

Verse Zevenbladpesto is makkelijk zelf klaar te maken. Mensen met notenallergie zullen niet snel pesto eten. In kant en klare pesto Genoveze zitten vaak noten.

Lees verder »
Hamburgers

Hamburgers

Hamburgers zijn er in vele soorten. Van voorgegaarde burgers uit de diepvries tot kant-en-klare burgers uit het versvak. Wil je echte lekkere burgers waarbij mensen

Lees verder »

Vlaardingse ijzerkoekjes

Het verhaal gaat dat Daatje de Koe, 1838 – 1915†, de eerste was die Vlaardingse IJzerkoekjes maakte. Samen met haar broers had ze een kruidenierszaak in Vlaardingen. Het schijnt dat ze de IJzerkoekjes bakte voor haar huiselijke kring.

Zoals dit vaker gaat werd dit ook bekend bij anderen die de IJzerkoekjes erg lekker vonden. U begrijpt, het duurde niet lang of de IJzerkoekjes werden in de kruidenierszaak verkocht en werden steeds populairder.

Lees verder »
Cake in sinaasappel

Cake in sinaasappel

Scoutwiki beschrijft een aantal leuke kinderrecepten en deze is echt heel erg leuk.

Wil je een cake maken die je je hele leven nooit meer vergeet??

Bak dan een sinasaappelcake in het kampvuur! Het is niet alleen onvergetelijk maar ook super lekker en zeer eenvoudig. Kortom het kan niet mislukken.

Lees verder »

Brood uit Blik

Wil je een super leuk broodje maken, maar kun of wil je voor de verandering iets anders maken dan stokbrood boven een houtvuurtje. Waag je

Lees verder »
Upside down Shortcake uit de DO

Upside down Shortcake uit de DO

Shortcake is een soort zandgebak. Op zich zelf niet echt bijzonder. Ga je combineren met vers fruit en slagroom dan ontstaat er een bijzonder lekker geheel. Abrikozen, pruimen, aardbeien, bessen of desnoods normale jam doen het uitstekend in combinatie met deze shortcake.

Lees verder »

Maisbrood met kaas uit de Dutch Oven

Jamie oliver beschrijft in zijn boek Jamie’s Amerika een verrukkelijk maisbrood. Het recept van Jamie is de basis van dit recept.

In Mexico en Amerika is maisbrood erg populair. Met thanksgiving eten de Amerikanen bijvoorbeeld traditioneel altijd maisbrood naast de turkey.

Als je zoekt op Dutch Oven en Cornbread kom je tal van foto’s en recepten tegen.

Lees verder »
American Pancakes

American Pancakes

Onbijt met pannekoeken kennen wij niet zo. Toch hebben die Amerikanen het nog niet zo gek bekeken. Onderstaand recept is goed voor heerlijk luchtige American pancakes. Wanneer je ze serveert maakt niet zo veel uit, ze zijn heerlijk en kunnen altijd!

Lees verder »

Hush Puppies

Hush puppies zijn Maismeelballetjes. Het recept komt uit het zuiden van de VS. Jamie Oliver heeft een variatie op dit recept opgenomen in zijn kookboek “Jamies America”. Die vielen mij wat tegen dus via internet een aantal recepten geprobeerd en samengevoegd. Het resultaat mag er zijn, overheerlijk en luchtige Hush Puppies.

Lees verder »
BBQ-Zalm met Verse Basilicum

BBQ-Zalm met Verse Basilicum

ZalmVerse zalm van de BBQ is altijd lekker, helemaal met dit super eenvoudige recept. Ik kan het je echt aanraden, zeker als je verse zalm gebruikt. Moet het goedkoop dan kan diepvries zalm ook wel maar liever 1/2 portie vers dan een heel portie diepvries.

Lees verder »
Dutch Oven Bolussen

Dutch Oven Bolussen

Wij kamperen de laatste zomers op Scoutcentrum Zeeland in Veere. Voornaamste reden is dat we daar vuur kunnen stoken bij onze tent om te kunnen koken. Toe ik uit het boek Jamie’s Amerika de daar beschreven kaneelkrullen bakte en proefde moest ik gelijk aan de Zeeuwse bolus denken. Na wat aanpassen en experimenteren en het voor en met diverse gezelschappen gemaakt te hebben presenteer ik hier het recept voor Dutch Oven Bolussen.

Lees verder »
Appel Cobbler

Appel Cobbler

Dit type Appel-Cobbler is eenvoudig te maken, en erg lekker. Uiteraard kun je ook allerlei andere fruit en vruchten soorten gebruiken voor een lekkere cobler. Meestal is een cobler opgtebouwd uit meerdere lagen fruit-deeg-fruit-deeg-fruit-deeg. Deze variant niet. Hierdoor is hij snel klaar en erg geschikt voor wat kleinere groepen.

Lees verder »
Wafels (Brusselse)

Wafels (Brusselse)

Brusselse wafels zijn lichter en bevatten minder suiker dan Luikse wafels. Ze worden dan ook geserveerd met poedersuiker. De Brusselse wafel is traditioneel vierkant en heeft een patroon van 20 gaatjes.

De brusselse wafel is heerlijk met een combinatie van fruit, ijs en slagroom.

Lees verder »
Chili saus

Chili saus

Deze heerlijke Chili saus is vol met verse ingrediënten en gaat fantastisch samen met vlees. Zelf serveer ik deze Chili saus in mijn workshops het liefst met Gehaktballen uit de Dutch Oven.

Lees verder »

Sangria

Sangria is een zoete Spaanse alcoholische drank. Sangria wordt ijskoud gedronken en is heerlijk verfrissend. Sangria maak je eenvoudig zelf.

Lees verder »
Gevulde aardappels

Gevulde aardappels

Een heerlijk recept dat vooral kinderen aanspreekt. Vanaf een jaar of 6 zijn ze oud (en krachtig) genoeg om het zelf te kunnen.

Lees verder »
De lekkerste sla met de lekkerste dressing

De lekkerste sla met de lekkerste dressing

De lekkerste dressing voor een salade maak je heel simpel gewoon zelf. Met een beetje lef en een beetje fantasie pas je dit recept eenvoudig aan en creeëer je je eigen variaties.

De dressing. Zelf gerbuik ik een kleine jampot met deksel voor het maken van de dressing. Ik doe alle ingredienten in de jampot en na wat schudden is alles goed gemengd. Je restant zit al in een potje en kun je eenvoudig bewaren tot de volgende dag .

Lees verder »
Gevulde banaan van het vuur

Gevulde banaan van het vuur

Dit is een kinder recept. Volwassenen mogen het proberen maar ……

Wil je wat echt lekkers van het vuur? Lees dan dit recept en probeer het maar eens.

Wel goed uitkijken, niet alleen het vuur is gevaarlijk, als je niet uit kijkt dan eet je hier je vingers bij op!

Lees verder »
Turks Brood

Turks Brood

De Turkse schrijver van dit recept schrijft: “Deze brood is natuurlijk niet hetzelfde als de brood die jij bij een Turkse winkel kopen, maar met de krokant gebakken kummel en sesamzaad erover is dit een heel lekker alternatief met echt Middel-Oosterse aroma.”

Ik heb het recept wat aangepast, er zijn twee variaties. Traditioneel en met een ” Middel-Oosterse” aroma.

Lees verder »

Fruittaart

Rond de pasen maak ik altijd deze overheerlijke fruittaart. Echt veel bakwerk is het niet want je gebruikt een kant en klaar Turks brood. Een lekker en onmisbaar ingrediënt in deze taart is de Lemon curd. (de zomer in een potje). Elders op de site staat een heerlijk recept hiervan.

Lees verder »
Perfecte Lemon Curd

Perfecte Lemon Curd

De beste definitie van lemon-curd is “zon in een potje”. Lemon-curd is heerlijk fris en fruitig van smaak en doet mij altijd aan het voorjaar denken. Rond de pasen maakt ik altijd lemon-curd. Het is heerlijk op een matzes, op een boterham of verwerkt in gebak. Elke keuken heeft zijn eigen sterke kanten en dit (wat mij betreft) een van de lekkerste dingen uit de Engelse keuken.

Zoek met Google en je vind veel moeilijke recepten die veel werk kosten en bovendien niet het perfecte resultaat geven. Vaak heb ik (en vele met mij) met die recepten “last” van witte slierten door de lemon-curd. Dit wordt veroorzaakt door eiwit stolsels. Het kan geen kwaad, de smaak blijft gelijk maar qua uiterljk is het minder.

Onderstaande bereiding is super simpel en wijkt af van de traditionele bereiding met als gevolg: Een perefecte lemon-curd zonder eiwitslierten.

Lees verder »
Gevouwen Appeltaart uit de Dutch Oven

Gevouwen Appeltaart uit de Dutch Oven

Appeltaarten zijn er in vele variaties. Deze is erg smakelijk, met name als je de moeite neemt om alle ingrediënten te gerbuiken. Heb je geen zin in moeilijk doen of heb je niet alles voorhanden dan kan het ook met alleen suiker en kaneel. Kortom doe waar je zin in hebt!

Lees verder »
Caesarsalade

Caesarsalade

Deze caesarsalade heeft door de olijven een wat Grieks tintje. Ook zonder olijven is hij echter over heerlijk. Eventueel kun je in plaats van de hier beschreven dressing de dressing beschreven in de broccoli salade gebruiken.

Lees verder »
Luxe picknick lunch

Luxe picknick lunch

Als je lekker brood bakt voor een luxe picknick lunch dan wil je daar natuurlijk echt van genieten. Een mooi stuk kaas of lekkere vleeswaren

Lees verder »
Hele Bloemkool met Spek en Room

Hele Bloemkool met Spek en Room

Als kind luste ik geen bloemkool en ook vandaag de dag ben ik er niet dol op. Ik eet het maar … daar is ook alles mee gezegd. Op vakantie in 2009 had ik een aantal recepten meegenomen waaronder dit recept. Zo lust ik wel bloemkool en vindt ik het overheerlijk.

Lees verder »

Bitterballen

Het maken van bitterballen is een grote klus. Zoals vaak geldt in de keuken, des te groter de klus, des te groter de beloning. In het geval van geheel handgemaakte bitterballen geldt dat zeker. Je begint een dag van te voren met het maken van een ragout. De dag daarna maak je daar bitterballen van.

Het geheel is boven het kampvuur te maken maar de eerlijkheid gebied me te vertellen dat ik de voorbereiding (ragout en ballen maken), thuis gedaan heb. Het frituren zelf doe ik het liefst boven het kampvuur.

Lees verder »
Wafels (Brusselse)

Luikse Wafels

Bramen, bosbessen, verse aarbeien, ijs, slagroom, eigen gemaakte jam, kersen, alles combineert fantastisch met heerlijke versgebakken Luikse wafels van het kampvuur.

Een wafelijzer scoor je eenvoudig op marktplaats.

Luikse wafels zijn anders dan Brusselse wafels. Omdat ze van zich zelf al zoet zijn worden ze niet met suiker gegeten. Tevens zijn Luikse wafels traditioneel ruit of ovaalvormig. Brusselse wafels zijn vierkant en hebben 20 “gaten”. Verder zijn Luikes wafels zwaarder dan Brusselse wafels.

Lees verder »
Frituurwafeltjes

Frituurwafeltjes

Dit is een fantastisch recept. Ik vind ze heerlijk, mijn kinderen kunnen er niet van afblijven en …… het is voordelig, snel en eenvoudig klaar te maken.

Dat maakt het uitermate geschikt voor grote groepen of feesten

Lees verder »
Oliebollen

Oliebollen

Wij bakken regelmatig oliebollen, ook in de zomer op de camping.

De meeste mensen die zelf oliebollen bakken doen dat op 31 december buiten in de friteuze. Vaak vriest het of is het erg koud. Om de geur niet binnen te krijgen moet het toch vooral buiten.

Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat als je je pannetje olie boven een vuurtje hangt de oud en nieuw extra vroeg begint. Je hebt het warm, je hebt een praatje met iedereen die langs loopt en …. je zult er een aantal extra moeten bakken want wie wil er nu niet proeven …

Lees verder »
Accordion baked potatoes

Hasselback aardappels uit de Dutch Oven

Er zijn veel manieren om aardappels klaar te maken. Dit recept is zeer snel, zeer makkelijk te maken. Belangrijker nog, het is zeer smakelijk.

Het is weer eens wat anders dan de bekende gepofte aardappel bij de BBQ.

Het kruidenmengsel is eenvoudig aan te passen dus gebruik je eigen fantasie. Denk aan (verse) rozemarijn, thijm, bieslook, basilicum, dragon ….

Lees verder »
Tosti Variaties

Tosti Variaties

Niets is leuker dan samen rond een vuurtje zitten en in een ouderwets ijzer je tosie bakken. De recepten hoeven natuurlijk niet ouderwets te zijn. Een ideale maaltijd met kinderen maar ook volwassenen zullen zeker genieten.

Lees verder »

Broccoli salade

Deze salade scoort telkens weer erg goed. Of ik hem nu thuis maak of ergens bij het kampvuur, succes verzekerd. Met name de dressing is fantastisch. Jamie bedankt :).

Lees verder »
Aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannekoekjes worden in de joodse traditie Latkes genoemd. Het van oorsprong joodse gerecht is met name populair is het voormalig oostblok. Als je ze eenmaal geproeft hebt dan snap je niet waarom ze hier niet populair zijn. Ze zijn namelijk echt heerlijk.

Lees verder »
Zoetzure kip uit de Dutch Oven

Zoetzure kip uit de Dutch Oven

Als je tijd hebt
Als je een vuurtje hebt
Als je een Dutch oven hebt
Als je een echt lekkere kip wilt
Als je ……

Een echte aanrader, heerlijk simpel, rijk van smaak, echt heel erg lekker.

Lees verder »

Appelcrumble uit de Dutch Oven

Dit is een van de meest simpele gerechten voor de Dutch Oven. Het wordt dan ook zeer vaak klaar gemaakt. Mijn eerste kennismaking met de Dutch Oven was dit recept. Na een week kamperen zonder luxe een appeltaart van het kampvuur dat doet wat met je. Er ontstond ware liefde, vlinders in mijn buik. Dit recept is de basis van mijn liefde voor de Dutch Ovens. Overtuig je zelf en ervaar de vlinders in je buik.

Lees verder »