fbpx

Nieuwe koers

Ik ben bezig (stapje voor stapje) deze site om te bouwen naar een interactieve ontmoetingsplaats voor  en door buiten-kokers.

Meedoen? Je bent van harte uitgenodigd. 

Na aanmelden kun je

Dit is in aanbouw. Ik hoop snel overal vinkjes te kunnen zetten.

Bestaande accounts

Nieuw account

Entered passwords don't match

Rookworst Warm Roken

Bij www.slagerijvis.nl maken ze in de winter op maandag ambachtelijke rookworst. Deze bevat geen “E-nummers”. Als je ze belt, zullen ze met plezier “on-gerookte-worst” voor je achterhouden.

Vervolgens kun je deze zelf roken. Roken kan warm en koud. Wil je je rookworst lang bewaren, dan kun je hem het beste koud roken. Vandaag gaan we warm roken, omdat dit proces een stuk sneller gaat.

En dit doen we op primitieve wijze.

Rookworst Warm Roken

Rookworst Warm Roken

Arriën Stegehuis
Een E-nummer vrije worst met echte rooksmaak.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 4 uur 20 min
Totale tijd 4 uur 50 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 personen
Calorieën 1003 kcal

Equipment

  • Rooktent
  • Wilgentakken
  • Doek
  • Vuurschaal
  • Ijzeren schaal
  • Rookmot

Ingrediënten
  

  • 2 kilo rookworst ongerookt

Instructies
 

Rooktent bouwen

  • Maak van wilgentakken en het doek een rooktent in de vorm van een tipi.
  • De schil van de wilgenbast kun je gebruiken als touw om de tipi bijeen te binden.
  • Maak boven in de tipi een stevig(!) kruis waar de worsten aan kunnen hangen.

Rookworst roken

  • Hang de worst aan het touwtje in je rooktent, nadat je hem goed hebt droog gedept met een schone doek.
  • Plaats een schaal met briketten onderin de rooktent en droog bij een temperatuur van ongeveer 40 graden de rookworst gedurende twee uur.
  • Laat al het vocht uit de rooktent ontsnappen door ‘m bovenin wat open te houden.
  • Na die 2 uur voelt de worst perkament droog aan.
  • Nu kun je de worst gaan garen door meer briketten aan te brengen en de tent boven te sluiten.
  • Plaats op de briketten een schaaltje rookmot zodat een heerlijk rookaroma aan de worst gegeven wordt.
  • Gaar dit bij circa 75 graden Celsius in een half uur tot 45 minuten.
  • Rook de worst op een lagere temperatuur van ongeveer 55 graden na gedurende anderhalf uur tot een mooie donkere rookkleur is ontstaan. De rookworst is nu warm gerookt.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 1003kcalKoolhydraten: 7gProteïne: 40gVet: 89gNatrium: 2827mgKalium: 630mgIJzer: 3mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie