fbpx

Salade met aardappel ei en tomaat

Wij Hollanders eten aardappels meestal warm, met een warme groente, wat jus en een stukje vlees. Er kan veel meer met aardappel en deze salade is daar een uitstekend voorbeeld van. De salade smaakt echt fantastisch en zowel volwassenen als kinderen zijn er vaak dol op.

Het recept is gebaseerd op een recept uit het boek Veg! Dit boek is een must voor elke vegetariër die van echt lekker eten houdt. De meeste carnivoren zijn ook erg enthousiast over dit boek geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall, een bekende Engelse TV kok. Het boek kwam in 2011 in Nederland.

Als de tomaten niet in het seizoen zijn serveer ik liever Aardappel tartare. Vaak maak ik ook een soort ‘mix van deze twee salades’.

Voor beide salades zijn een paar tips:

  1. Maak een flinke hoeveelheid dressing, wat over is zakt onder in de schaal, daar mag best een klein plasje liggen.
  2. Schenk de dressing over de aardappels, pal nadat je deze hebt afgegoten. Dat doet wat moois met de smaak.
  3. Hussel de salade niet maar bouw hem op door telkens een handje aardappels in de schaal te leggen en daar weer een handje van de andere ingrediënten bij te leggen. Op die manier blijft het mooi. Ga je husselen of roeren dan roer je alles kapot.
  4. Als je de salade hebt opgebouwd schenk dan de rest dressing onderuit de aardappelschaal weer over de salade.
Salade met aardappel ei en tomaat

Salade met aardappel, ei en tomaat

Arriën Stegehuis
Aardappel, maar anders dan de Nederlandse, standaard, gekookte aardappels.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Engels
Porties 10 personen
Calorieën 165 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Driepoot
  • Vuurschaal
  • hangpan

Ingrediënten
  

Salade

  • 1 kg krieltjes
  • 10 eieren
  • 600 gram cherry-tomaatjes
  • bieslook
  • zout van de molen, naar smaak
  • peper van de molen, naar smaak

Dressing

  • 15 eetlepels olie
  • 3 eetlepels ciderazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 theelepels suiker

Instructies
 

Dressing

  • Meng de olie, ciderazijn, mosterd en de suiker goed door elkaar.

Salade

  • Snijd de krieltjes doormidden, de schil mag er om blijven, maar was ze eventueel goed. Gebruik je grote aardappels, snijd ze dan in duim-dikke stukken, met schil, en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar.
  • Nadat je de aardappels hebt afgegoten schenk je er direct de dressing overheen. Dat doet wat moois met de smaak.
  • Kook de eieren. Je kunt ze in een theedoek knopen en bij de kokende aardappels in doen als je ruim water voor je aardappels gebruikt. Je doet de theedoek erin zodra de aardappels koken en wacht dan tot het water weer kookt.
    Zet een timer op 7 minuten (gebruik je telefoon). Na precies 7 minuten vis je de theedoek met eieren uit de aardappels en dompel je de eieren onder in koud water.
  • Halveer de cherry-tomaatjes, of snij de grote tomaten in (niet te kleine) stukken.
  • Pel de eieren en snij de eieren in 4 partjes.
  • Bouw de salade op in laagjes, telkens een handje of schepje ei, aardappel en tomaat. Let erop dat de structuur behouden blijft en roer of hussel niet. We serveren vandaag salade en geen geen smurrie.
  • Proef het gerecht voor je het serveert en voeg eventueel nog wat zout, peper, olie of ciderazijn toe.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 165kcalKoolhydraten: 21gProteïne: 8gVet: 6gNatrium: 76mgKalium: 613mgVezels: 3gSuiker: 3gVitamine C: 33mgIJzer: 2mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie