fbpx

Salade van Vergeten Groenten

Vergeten Groenten liggen niet achterin je koelkast omdat je ze vergeten bent ;). In deze Salade van Vergeten Groenten gebruiken we groenten die vroeger veel gegeten werden, maar inmiddels uit de mode zijn.

Salade van Vergeten Groenten leent zich uitstekend voor grote groepen. In plaats van in een Dutch Oven, zou je het ook in een kuil klaar kunnen maken. Zie Kuil koken. Ben je met een kleine groep dan is Mix van seizoensgroenten een mooi alternatief.

Heb je het gerecht eenmaal geproefd, dan snap je niet meer waarom ze de Vergeten Groenten ooit vergeten zijn! Vergeten Groenten zijn fantastisch, ga lekker aan de slag en verbaas je!

Mist er een groente, dan is dat geen probleem. Eventueel zou je ook aardappels, zoete aardappels of cassave in dit gerecht kunnen verwerken, maar… Dat zijn geen vergeten groenten.

Nog wel een belangrijke tip, snijd de groenten niet te fijn. Ga qua maat op Vlaamse friet in zitten.

(Met dank aan www.hetbuiten.nu)

Salade van Vergeten Groenten

Salade van Vergeten Groenten

Arriën Stegehuis
Een lauwwarm gerecht van de groenten achterin je koelkast 😉
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Salade
Keuken Nederlands
Porties 20
Calorieën 1589 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 3 baby bietjes, bosbieten of bieten rauw
  • 3 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 3 pastinaak
  • 3 schorseneren
  • 4 topinanboeren (aardperen)
  • 3 takjes verse peterselie
  • 6 eetlepels olie
  • 6 eetlepels balsamicoazijn
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Gebruik de Dutch Oven waar de groenten in gebakken worden als schaal, dat scheelt je straks in de afwas.
  • Was alle groenten voordat je ze schilt. Na het schillen kun je ze beter niet meer wassen. Zorg er in elk geval voor dat je de groente na het snijden niet meer hoeft te wassen. Anders wordt de groente zo vochtig dat het meer op koken gaat lijken dan bakken, en dat is niet de bedoeling.
  • Snijd alle groente over de lengte in repen, “formaat” Vlaamse friet. Zeker niet fijner, want dan wordt het straks een slappe hap.
  • Alle gesneden groenten verzamel je in de Dutch Oven.
  • Schenk er een lekkere scheut olijfolie over en voeg peper en zout van de molen toe.
  • Hussel het goed door elkaar, de groente moet glimmen van een dun laagje olie.
  • Zet je Dutch Oven op en bak de vergeten groenten in 45 tot 60 minuten gaar.
  • Hak de peterselie zonder de steeltjes fijn.
  • Was nu alle spullen die je niet meer nodig hebt af en ruim ze op waar je ze gevonden hebt.
  • Als alles gaar is strooi je er vers gehakte peterselie overheen en doe je er wat balsamicoazijn overheen. Roeren hoeft niet; met het opscheppen gaat alles vanzelf goed mengen.
  • De vergeten groentesalade wordt lauw gegeten.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 1589kcalKoolhydraten: 360gProteïne: 37gVet: 12gNatrium: 1083mgKalium: 9019mgVezels: 77gSuiker: 131gVitamine C: 257mgIJzer: 30mg
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een antwoord