fbpx

Samosa

Bangalore, Delhi, Calcutta, Mumbai, in al deze Indiase steden kun je op elke staarthoek Samosa kopen. Streetfood bij uitstek dus. Het is wel even een werkje om dit fingerfood te maken, maar daar staat tegenover dat je een fantastisch lekker hapje hebt waar je eindeloos mee kunt variëren. Vrijwel elke cultuur kent een dergelijk hapje, een vulling met daaromheen een deeg dat gefrituurd wordt. India heeft een breed assortiment aan vegetarische samosa’s. De reden is simpel; de moslims eten geen varkensvlees en de hindoes eten geen rundvlees. Vegetarisch houdt iedereen tevreden! Ga lekker aan de slag en oordeel zelf!

Let wel op de veiligheid met frituren boven het kampvuur.

Samosa

Samosa

Arriën Stegehuis
Een heerlijk Indiaas recept.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Indiaas
Porties 16 personen
Calorieën 157 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 125 gram aardappels
  • 40 gram doperwten
  • 1 ui
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 rode peper
  • 1 mespuntje kurkuma
  • 1 mespuntje garam masala
  • 1 cm gember
  • 1 limoen
  • zout

Deeg (16 stuks)

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gram boter gesmolten
  • 1 mespunt zout
  • +/- 1,2 deciliter melk

Instructies
 

Deeg

  • Wrijf van de bloem, het bakpoeder, de boter en het zout met de vingers een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed het snel tot een stevig, soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt circa 15 minuten rusten.
  • Draai van het deeg 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ongeveer 20 cm. Halveer de cirkels en dek ze tot het gebruik met een vochtige doek af.

Vulling

  • Kook 250 gram aardappels en 250 gram bloemkool voor 5 minuten.
  • Bak in 1 eetlepel hete boter het mosterdzaad 3 minuten zachtjes.
  • Snijd de groene pepers fijn zonder de zaadjes.
  • Schep er de aardappel, bloemkool, diepvriesdoperwten, groene pepers en het zout door.
  • Smoor het geheel afgedekt nog voor circa 8 minuten op matig vuur en prak het grof.
  • Roer er de garam masala en koriander door. Uiteraard kun je met de vulling variëren en experimenteren.

Afwerking

  • Bestrijk de rand van de deegcirkels met melk en schep wat vulling op het deeg.
  • Vouw het deeg dubbel en druk met een vork de randen aan.
  • Verhit de frituurolie, frituur de samosa’s met 6-8 tegelijk goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Serveer per persoon 2 warme samosa’s met een pittige chutney of zachte raita.
  • Vergeet niet te genieten en op te ruimen!

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 157kcalKoolhydraten: 21gProteïne: 3gVet: 7gNatrium: 93mgKalium: 115mgVezels: 1gSuiker: 2gVitamine C: 11mgIJzer: 1mg
Trefwoord Kan vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een antwoord