fbpx

Soda brood

Als je buiten brood bakt, dan heb je niet altijd de tijd om je brood een paar uur te laten rijzen. Ook als het vriest of koud is, is het rijzen van brood een lastig iets. De oplossing is simpel. Bak eens een Iers soda brood. Het is een kwestie van beslag / deeg maken, bakken en eten. Dus geen rijzen, geen kneden, super snel en super smakelijk.

Je kunt noten, rozijnen, appel, van alles toevoegen om te variëren.

Dit recept is vrij vertaald naar een origineel van Levine, een fantastische bakker die alles wat ze doet deelt op haar site.

Soda brood

Arriën Stegehuis
Dit heerlijke brood is super snel klaar te maken.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 55 min
Gang Banket, Lunch, Ontbijt
Keuken Ierland
Porties 4 personen
Calorieën 886 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 540 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel bak soda
  • 50 gram suiker
  • 225 gram krenten of rozijnen
  • 57 gram ongezouten boter
  • 1 ei
  • 420 milliliter karnemelk
  • 1 eetlepel melk
  • suiker om te bestrooien

Instructies
 

  • Stook een vuur goed warm.
  • Zorg voor een goed verwarmde Dutch Oven.
  • Meng alle droge bestanddelen.
  • Leg de boter in de droge bestanddelen.
  • Snij de boter zo fijn mogelijk.
  • Klop het ei los en roer het tot alles goed gemengd is.
  • Kneed maximaal 1 minuut op, een met bloem bestoven, tafel. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
  • Plaats het deeg in de voorverwarmde Dutch Oven.
  • Bestrijk het met wat melk.
  • Strooi er wat suiker over.
  • Snij een mooi kruis in het brood.
  • Bak het brood voor 30 tot 50 minuten gaar.
  • Nu het brood opstaat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 886kcalKoolhydraten: 160gProteïne: 22gVet: 19gNatrium: 491mgKalium: 756mgVezels: 7gSuiker: 18gVitamine C: 3mgIJzer: 3mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

2 reacties

  1. Trying to make this.
    But no egg.
    no raisins.
    500gr brown
    2 greek joghurt.

  2. Hi Ittelke,

    There are lots of ways to bake a soda bread. Jogurt is fine, the sour helps te baking soda to do its job. And yes! You can also use brown flour. Keep on baking and nice to see the Dutch ar not the only onse who use a Dutch Oven 😉

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een reactie