Als je buiten brood bakt, dan heb je niet altijd de tijd om je brood een paar uur te laten rijzen. Ook als het vriest of koud is, is het rijzen van brood een lastig iets. De oplossing is simpel. Bak eens een Iers soda brood. Het is een kwestie van beslag / deeg maken, bakken en eten. Dus geen rijzen, geen kneden, super snel en super smakelijk.
Je kunt noten, rozijnen, appel, van alles toevoegen om te variëren.
Dit recept is vrij vertaald naar een origineel van Levine, een fantastische bakker die alles wat ze doet deelt op haar site.
Soda brood

Dit heerlijke brood is super snel klaar te maken.
5 van 3 stemmen
Prep Time 10 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 55 mins
Course Banket, Lunch, Ontbijt
Cuisine Ierland
Servings 4 personen
Calorieën 886 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingredients
- 540 gram patentbloem
- 1 theelepel zout
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel bak soda
- 50 gram suiker
- 225 gram krenten of rozijnen
- 57 gram ongezouten boter
- 1 ei
- 420 milliliter karnemelk
- 1 eetlepel melk
- suiker om te bestrooien
Instructions
- Stook een vuur goed warm.
- Zorg voor een goed verwarmde Dutch Oven.
- Meng alle droge bestanddelen.
- Leg de boter in de droge bestanddelen.
- Snij de boter zo fijn mogelijk.
- Klop het ei los en roer het tot alles goed gemengd is.
- Kneed maximaal 1 minuut op, een met bloem bestoven, tafel. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
- Plaats het deeg in de voorverwarmde Dutch Oven.
- Bestrijk het met wat melk.
- Strooi er wat suiker over.
- Snij een mooi kruis in het brood.
- Bak het brood voor 30 tot 50 minuten gaar.
- Nu het brood opstaat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 886kcalKoolhydraten: 160gProteïne: 22gVet: 19gNatrium: 491mgKalium: 756mgVezels: 7gSuiker: 18gVitamine C: 3mgIJzer: 3mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!
2 Responses
Trying to make this.
But no egg.
no raisins.
500gr brown
2 greek joghurt.
Hi Ittelke,
There are lots of ways to bake a soda bread. Jogurt is fine, the sour helps te baking soda to do its job. And yes! You can also use brown flour. Keep on baking and nice to see the Dutch ar not the only onse who use a Dutch Oven 😉
Tot kooks,
Arriën