fbpx

Spruitjes clafoutis

Frittata, clafoutis, beide lijken nogal op elkaar. Waarom dan een spruitjes clafoutis en geen spruitjes frittata?  Omdat er bij een frittata geen melk gebruikt wordt. In deze spruitjes clafoutis zou je als je in een luxe bui bent de melk kunnen vervangen door room of crème fraîche.

Als kampvuurkok houdt ik het echter liever zo simpel mogelijk dus voor mij gewoon melk. Mocht je geen melk hebben en deze weg laten dan heb je echt een Italiaanse  spruitjes frittata te pakken. Helemaal als je dan de geitenkaas vervangt door een pittige Italiaanse Pecorino Romano of misschien zelfs een Gorgonzola.

Variaties genoeg dus. Kijk maar eens naar deze winter frittata, of deze frittata met zoete aardappel.

gebakken spruitjes met spek in een skillet

Spruitjes clafoutis

Arriën Stegehuis
Van origine is clafoutis een uit Frankrijk afkomstig gebak met kersen en ei als hoofdingrediënt. Deze spruiten clafoutis is geïnspireerd door dit franse recept.
0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 3

Ingrediënten
  

  • 75 gram Roomboter ongeveer
  • 6 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 300 gram spruiten schoon, gehalveerd
  • 300 gram aardappel in blokjes (1/2 cm)
  • 100 gram geitenkaas schijfjes
  • 300 gram spekreepjes vegetariërs kunnen spek vervangen door extra geitenkaas en walnoot
  • 1 bouillon blokje
  • 150 gram hand vol cherry tomaatjes gehalveerd
  • 150 gram bloem

Instructies
 

  • Bak de spekreepjes uit en temper je vuur (of verminder het aantal briketten. Voeg de roomboter en de spruiten en de aardappels toe en bak het geheel in zo'n 15 beet gaar. Je kunt (zeker in de winter) een deksel gebruiken maar laat dan een lepel in de pan zitten zodat het deksel op een flinke kier staat.
  • Ben je minder ervaren of houdt je nit van een 'bite' dan zou je de spruiten zo'n 10 minuten kunnen koken.
  • Klop ondertussen de eieren, melk en de bloem met ruim peper en zout (of een verkruimeld bouillonblokje).
  • Bak op het eind de gehalveerde cherrytomaatjes even goed mee en zorg dat pas aan het eind de boel wat leur krijgt..
  • Verkruimel de geitenkaas en strooi dit in de pan. Klop het eiermengsel nog één keer goed door en schenk het in de pan.
  • Bak het geheel langzaam gaar met minimaal onder en bovenwarmte.
Trefwoord Eenpansgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie