fbpx

Temperatuur regelen in een Dutch Oven

[vc_row][vc_column][vc_column_text]In de oven thuis stel je makkelijk de juiste temperatuur in. In een Dutch Oven is het beheersen van de temperatuur één van de moeilijkste dingen. Zeker als je net begint met Dutch Ovens is het lastig de temperatuur goed onder controle te houden. Ga aan de slag met onderstaande methode en geef niet te snel op. Naar mate je meer ervaring krijgt zul je merken dat het beheersen van de de temperatuur in je Dutch Oven steeds beter lukt. Lukt het je echt niet, doe dan een keer mee met een workshop outdoorcooking en ik help je op weg.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De temperatuur regelen met “Ring-methode”

Het is de meest simpele methode die ik ken omdat het voor elke maat Dutch Oven gelijk is. Zelf werk ik altijd volgens deze methode. Als je bij mij een workshop outdoorcooking volgt leer ik je deze methode te gebruiken.

Hoe werkt het:

  • Stoven (matige warmte) ½ ring onder & ½ ring boven.
  • Koken (middelmatige warmte, bv soep, chili) 1 ring onder.
  • Bakken (Hoge warmte zoals brood) 1/2 ring onder & 1½ ring boven.
  • Pizza bakken (hele hoge hitte) 1 ring onder & 2 ringen boven.

Hoe maak je de ringen

  • De ring aan de onderzijde is net zo groot als de Dutch Oven zelf, er steken dus geen briketten onder de oven uit.
  • De ring aan de bovenzijde ligt op de buitenste rand van de deksel, alle briketten raken elkaar.
  • Bij 1½ of 2 ringen raakt de binnenste ring de buitenste ring.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”187081″ img_size=”full” add_caption=”yes” title=”Een hele ring”][vc_single_image image=”187080″ img_size=”full” add_caption=”yes” title=”Een halve ring”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Tips

  • Is het heel koud, regenachtig of is er er veel wind dan kun je een paar briketten extra toevoegen.
  • Voorkom hittespots door elke 5 minuten je oven een slag te draaien ten opzichte van de briketten die er onder liggen. Ook het deksel draai je elke 5 minuten. Op deze manier verdeel je de warmte nog beter en voorkom je hitte spots. Zelf doe ik dit alleen bij wedstrijden.
  • Sommige DO’s bakken makkelijker dan andere, de hoeveelheid kan per DO dus afwijken. Werk altijd met de zelfde briketten en de zelfde DO dan leer je van zelf of je qua temperatuur vaak net te hoog of net te laag zit.
  • Liever de temperatuur te laag en wat langer dan te hoog en verbrand voedsel.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Andere methodes om de temperatuur te regelen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie