De Turkse schrijver van dit recept schrijft; “dit brood is natuurlijk niet hetzelfde als het brood dat jij bij een Turkse winkel koopt. Het is een heel lekker alternatief door de krokant gebakken kummel en sesamzaad erop, dit geeft namelijk echt een Middel-Oosterse aroma.”
Ik heb het recept wat aangepast, er zijn twee variaties. Traditioneel en met een ” Midden-Oosterse” aroma.
Turks Brood
Twee varianten van Turks Brood
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 2 uur uur
Gang Banket, Lunch, Tussendoortje
Keuken Turks
Porties 4 personen
Calorieën 477 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
- 2 eetlepels droge gistkorrels uit een pakje
- 125 milliliter lauwwarm water
- 500 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eigeel om te bestrijken
- 1 theelepel suiker om te bestrijken
- 1 theelepel olijfolie om te bestrijken
- 3 eetlepel water om te bestrijken
- 2 theelepel sesamzaad om te bestrooien (alleen in de "Midden-Oosterse" variant)
- 1 theelepel zwarte kummel om te bestrooien (alleen de “Midden-Oosterse” variant)
Instructies
- Strooi de bloem op een glad werkvlak (of beslagkom) en werk er een paar maal met je vingers door om de bloem luchtig te maken.
- Maak een bergje van de bloem met in het midden een kuiltje.
- Strooi de gist aan de rand van de berg bloem.
- Doe het lauwwarme water in het kuiltje en werk de bloem van het midden uit door het water tot al het water is geabsorbeerd.
- Voeg zout toe een kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot een elastische massa.
- Dek het deeg af met plastic folie en leg het 30 minuten weg op een warme plaats tot het verdubbeld is. Leg het eventueel in een dichte Dutch Oven kist met een gloeiend kooltje in stalen mok naast de deegbal.
- Vorm twee ronde platte broden waarvan de randen iets dikker zijn dan het midden.
- Leg de broden op de ingevette bodem van een Dutch Oven of een ingevette bakplaat.
- Trek met een natte vinger een ruitpatroon in het deeg.
- Meng het eigeel, de suiker, de olijfolie en het water en bestrijk het brood hiermee.
- Bestrooi het brood met de kummel en de sesamzaad voor de “Midden-Oosterse” variant.
- Laat het nogmaals 15 minuten rijzen.
- Bak het broden in een hete Dutch Oven van 225 à 230 graden C. gaar in circa 20 tot 30 minuten. Het brood moet goudkleurig worden.
- Zodra je brood aan het bakken is kun je de gebruikte spullen afwassen en terugzetten waar je ze vandaan hebt.
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 477kcalKoolhydraten: 96gProteïne: 14gVet: 3gNatrium: 55mgKalium: 134mgVezels: 4gSuiker: 1gIJzer: 6mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!