fbpx

Varkenslende uit de Dutch Oven

Wil je een keer goed scoren met varkensvlees, dan is deze varkenslende uit de Dutch Oven de manier. Het gerecht oogt echt helemaal super, is heel eenvoudig te maken en smaakt echt verrukkelijk!

Een varkenslende, of in het Engels pork lion, kan wel 2,5 kg wegen. Omdat het een lang gerekt stuk vlees is, is het gewicht niet echt van invloed op de bereidingstijd.

De mensen die zeggen dat ze nog nooit een varkenslende gegeten hebben, liegen waarschijnlijk zonder het zelf te weten. De slager verwerkt dit vlees namelijk tot ribkarbonade en er zijn maar weinig mensen zijn die nog nooit een ribkarbonade gegeten hebben.

Zonder bot

De variatie zonder bot is het mooist als je hem met keuken of slagers-touw samen bindt. Dit is erg leuk om te doen. Hoe je dat aanpakt maakt niet veel uit, de loshangende flap bind je als een soort rollade over de hele lengte vast zodat deze niet los hangt en aanbrandt of uitdroogt tijdens het bereiden.

Met bot

Koop je hem met bot, let dan op dat er twee variaties zijn. Dit zijn gewoon en als frenched rack. Bij een frenched rack varkenslende zijn de ribben blootgelegd en van vlees ontdaan, net zoals bij een lams-rack. Dit is puur optisch, voor de smaak maakt het niets uit, maar qua presentatie ziet een rack er fantastisch uit. Wil je qua presentatie echt helemaal los, ga dan voor een kroon of zoals de Engelsen zeggen een “crowned pork roast”. Hierbij wordt het rack rond gebogen en in een cirkel vastgebonden en lijkt het op een kroon.

Varkenslende uit de Dutch Oven

Varkenslende uit de Dutch Oven

Arriën Stegehuis
Wil je een keer goed scoren met varkensvlees, dan is deze Varkenslende uit de Dutch Oven de manier!
4,80 van 5 stemmen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 15 minutes
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen
Calorieën 6 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven

Ingredients
  

  • varkenslende met of zonder bot
  • venkelzaad
  • ½ pakje roomboter
  • olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • verse rozemarijn
  • verse tijm
  • laurier
  • 1 knol venkel
  • ½ fles chardonnay

Instructions
 

  • Steek vast een lading briketten aan en smeer en bind het vlees tot een mooie compacte rollade, zodanig dat de loshangende flap tijdens het braden niet los komt.
  • Stamp de venkelzaadjes fijn.
  • Smeer het vlees in met een dunne laag olijfolie, peper, zout en de fijngestampte venkelzaadjes.
  • Verwarm je Dutch Oven goed voor. Zodra deze lekker heet is, doe je hier de helft van de roomboter met een ruime scheut olijfolie in en bak je de varkenslende rondom mooi bruin.
  • Plaats het vlees op een roostertje op de bodem van de Dutch Oven. Voeg de wijn, de kruiden en de in dunne plakken gesneden venkel toe en bak het geheel langzaam gaar.
  • Stookadvies, circa 180 °C. Dus 1 ring boven en ongeveer 1/5 deel van het aantal dat op de oven ligt onder de oven plaatsen.
  • Gebruik je een kernthermometer, dan wil je een temperatuur van 70° of hoger. Zonder been duurt het ongeveer 1 tot 1,5 uur, met been duurt het circa 1,5 tot 2 uur.
  • Wees niet bang voor uitdrogen, door de wijn en het deksel op de DO is de kans hierop minimaal. Dus zonder thermometer kun je hem rustig wat langer laten staan.
  • Zodra je gerecht op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Haal het vlees en het rooster even uit de oven, voeg de laatste boter toe en roer/schraap het residu op de bodem los om er een mooie smakelijke saus van te maken.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 6kcalKoolhydraten: 1gProteïne: 1gVet: 1gNatrium: 4mgSuiker: 1g
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply