Dat vegetarisch en vegan eten fantastisch lekker is, wordt met dit deze vegetarische pompoenstoof ruimschoots bewezen. Een heerlijke pompoen met een fantastische vulling. Hij kan gemaakt worden als stoofschotel door de pompoen in stukken te hakken.
Je kan ook de pompoen heel houden en uithollen. In dat geval maak je een vulling en zorg je dat deze (bijna) gaar is. De gare vulling stop je in de pompoen en het geheel laat je 45 minuten garen in de oven tot de pompoen bijna uit elkaar valt.
Onderstaand recept is op basis van linzen, een prima vleesvervanger. Wel vergt de bereiding de nodige tijd. Heb je meer haast, dan zou je in plaats van linzen rijst kunnen gebruiken. Wil je nog sneller klaar zijn, gebruik dan couscous of bulgur of linzen uit blik.
Qua groenten in de vulling kun je met deze vegetarische pompoenstoof echt alle kanten op. Courgettes, paddenstoelen, aubergines, kikkererwten, bonen, de mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Vegetarische pompoenstoof
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
- 1 hokkaido pompoen
- 300 gram gedroogde linzen
- 2 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 hand cherry tomaatjes
- platte peterselie
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 blokje groentebouillon
- peper
- zout
Instructies
- Spoel de linzen schoon en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Voor rijst geld hetzelfde. Eventueel kun je een blik voorgegaarde linzen gebruiken.
- Snipper de ui fijn en doe hetzelfde met de knoflook.
- Fruit in wat olijfolie de gesnipperde ui met de knoflook.
- Snij in de tussentijd de overige groenten.
- Maak je er een stoofschotel van, dan hak je ook de pompoen in stukjes. Bewaar de hele pompoen nog even als je een gevulde pompoen maakt.
- Voeg alle groenten, behalve de tomaten, toe aan de pan met ui en knoflook en schenk er een kopje water bij en laat dit een half uurtje stoven op laag vuur.
- Na dit half uurtje kunnen de linzen, of de rijst, en tomaten er bij.
- Voeg ook twee kopjes water, een fijn verbrokkeld bouillontablet, de gehakte peterselie en de tomatenpuree toe.
- Werk je met couscous of bulgur? Deze hoeft niet mee te koken en kan ongekookt door het mengsel geroerd worden. Er dient 1 cm vocht op te staan als het in de pompoen zit.
- Schep het geheel goed door elkaar.
- Breng het op smaak met peper en zout of laat je fantasie los. Je krijgt een Marokkaans tintje als je kaneel, komijn, kurkuma, koriander en rozijnen toevoegt. Je krijgt een Indiaas tintje als je kurkuma, chili’s en garam massala toevoegt. Een Arabische twist krijg je door het toevoegen van komijn en korianderzaad samen met sesamzaad en pinda’s. Ga je de “Oosterse” kant op vervang dan de verse peterselie door verse koriander.
- Vul de pompoen met het mengsel en bak deze in 45 minuten af in een goed hete Dutch Oven.
- Zodra je gerecht in de Dutch Oven staat, is het tijd om alle gebruikte materialen af te wassen en op te ruimen waar je ze gevonden hebt.
2 reacties
Zit er echt 1630 calorieën per 100 gram van dit recept?
Ha Margo,
Bedankt voor je opmerkzaamheid en het feit dat je reageert. Dit helpt me enorm om de site steeds beter te maken.
Voor het berekenen van de voedingswaarde gebruik ik een automatisch systeem. Hier is wat mis gegaan met het invullen van de juiste hoeveelheden ingrediënten. Inmiddels is het aangepast en zou het beter moeten kloppen.
Tot kooks,
Arriën.