Frituren op open vuur is niet zonder risico’s en gevaren. Veiligheid is belangrijk en begint bij weten welke risico’s je loopt zodat je kunt beoordelen of je het risico aanvaard of dat je het frituren liever aan iemand anders (bijvoorbeeld de instructeur) overlaat.
- Omvallen is het grootste gevaar, als dit gebeurt kan de hete olie vlam vatten.
- De maatregelen om dit risico zo klein mogelijk te houden zijn:
- Gebruik een grote driepoot waar een vuurschaal in hangt. De driepoot die ik gebruik staat uiterst stabiel en omvallen is vrijwel onmogelijk zelfs als er iemand tegen aan loopt of over struikelt.
- Zorg voor een “rustige voorspelbare gecontroleerde en veilige” omgeving. Wilde kinderen, dronken volwassenen, ballen vormen een (te) groot risico. Informeer personen in de omgeving zodat ze weten dat het rustig en veilig moet blijven.
- Informeer de overige deelnemers wat je aan het doen bent zodat men rekening met je kan houden.
- De maatregelen om dit risico zo klein mogelijk te houden zijn:
- Temperatuur is te laag, thuis regelt de thermostaat dit, bij frituren op open vuur zul je het zelf moeten doen. Gevolgen van te lage temperatuur zijn dat je product te lang in het vet zit en binnen in gaat koken. Een loempia of deegproduct kan dan ontploffen, gevolg hiervan is opspattend heet vet.
- Maatregelen om de veiligheid te waarborgen en dit risico beheersbaar te houden zijn:
- Gebruik de thermometer om de temperatuur van het vet te bewaken en bak alleen als het vet minimaal 170 °C.
- Stook het vuur wat hoger op of hang de pan wat lager.
- Maatregelen om de veiligheid te waarborgen en dit risico beheersbaar te houden zijn:
- Temperatuur te hoog. B We streven naar max 180 °. Bij 220 °C wordt het vet brandbaar, je moet er dan wel een vlam bijhouden. Bij 230 °C zal het vet uit zich zelf ontvlammen.
Maatregelen om de temperatuur beheersbaar te houden en de veiligheid te waarborgen zijn:- Blijf continu de temperatuur bewaken met een thermometer. Hang de pan wat hoger of temper je vuur als het te heet wordt. Voeg je koude producten toe aan het vet.
- Vlam in de pan of brandende olie na een omgevallen pan.
Maatregelen om de temperatuur veilig en beheersbaar te houden zijn:- Er staat een vetblusser klaar.
- Gecontroleerd uitbranden is een goede optie als er verder geen direct gevaar is
- Je positie is zo gekozen dat als er vlam in de pan ontstaat dit niet erg is. Je staat niet bij of onder een boom, naast een heg, naast of onder een tent of tarp. Niets in de directe omgeving kan vlam vatten.
- Gebruik zo min mogelijk olie en een pan die niet te laag is.
- Een enorme vuurexplosie door blussen met water.
- Alle aanwezigen zijn er op gewezen dat als er vlam in de pan komt er niet geblust mag worden met water.
- Er is water in de buurt om te kunnen brandwonden direct te kunnen koelen. Het water staat echter zo ver van het frituren dat het niet mogelijk is in paniek per ongeluk de emmer over het brandende vet te gooien.
- Brandwonden ten gevolge van opspattend vet of brandende olie.
- Zorg dat er altijd een branddeken klaar ligt.
- Water dient in ruime mate aanwezig te zijn om voldoende te kunnen koelen.
- Er is brandgel om kleine plekjes te kunnen behandelen.
Realiseer je dat je door deelname aan de workshop akkoord bent gegaan met onze algemene voorwaarden en dat er een disclaimer van toepassing is op alle informatie die op de website staat. Of jij het aandurft te gaan frituren op open vuur is helemaal jouw beslissing.
Recente reacties