fbpx

Vlaardingse ijzerkoekjes

Het verhaal gaat dat Daatje de Koe, 1838 – 1915†, de eerste was die Vlaardingse ijzerkoekjes maakte. Samen met haar broers had ze een kruidenierszaak in Vlaardingen. Het schijnt dat ze de ijzerkoekjes bakte voor haar huiselijke kring.

Zoals dit vaker gaat, werd het ook bekend bij anderen die de ijzerkoekjes erg lekker vonden. U begrijpt, het duurde niet lang of de ijzerkoekjes werden in de kruidenierszaak verkocht en ze werden steeds populairder.

In die tijd bestond er nog geen koeling, waardoor levensmiddelen slechts kort bewaard konden worden. Door het hoge suikergehalte van ijzerkoekjes, circa 34 %, konden deze koekjes lang bewaard worden zonder bijzondere maatregelen. Ze werden dan ook heel geliefd onder de Vlaardingse vissers. IJzerkoekjes hebben een hoge voedingswaarde en werden dus meegenomen op zee. Ook in andere visserijplaatsen ontdekte men de ijzerkoekjes, zoals onder meer in Scheveningen en Katwijk.

Ze worden bereid op een gietijzeren plaatje en dat maakt het uitstekend geschikt voor bereiding op kampvuur.

Zelf heb ik deze koekjes bij vrienden (Bedankt Leo en Anemarieke) leren kennen. Eigen gemaakte traditionele Vlaardingse ijzerkoekjes zijn echt fantastisch. Ik hoop met het uitdragen van dit recept dat heel veel mensen kunnen gaan genieten van Vlaardingse ijzerkoekjes.

Aeolus Molenwinkel in Vlaardingen levert ijzerkoekjes bakplaten. Ook hebben ze een heerlijke authentieke Vlaardingse ijzerkoekjes mix. Deze zijn te bestellen bij: www.aeolus.nl 

Ga je liever zelf aan de slag, dan is mijn recept een prima uitgangspunt.

En anders is een bezoek aan de winkel meer dan de moeite waard. Ze zijn er altijd in voor een praatje, weten alles van ijzerkoekjes en andere bakproducten. Bak-enthousiastelingen als ik raken er niet uitgekeken!

Aeolus Molenwinkel
Korte dijk 16
3134 HB Vlaardingen (naast de molen)

ijzerkoekjes plaatje

Vlaardingse ijzerkoekjes

Arriën Stegehuis
Overheerlijke koekjes met een achtergrondverhaal.
5 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 13 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 13 uur 45 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 20
Calorieën 5089 kcal

Ingrediënten
  

  • 450 gram bloem
  • 325 gram basterdsuiker
  • 300 gram boter
  • 1 eierdooier
  • 3 theelepels kaneel
  • mespuntje zout

Instructies
 

Bereiding van het deeg

  • Meng de boter grondig met de suiker totdat een egaal mengsel ontstaat.
  • Voeg de eierdooier toe en roer dit door het egale mengsel.
  • Voeg geleidelijk en al mengend de bloem, kaneel en het zout toe.
  • Wanneer dit goed gemengd is, en indien mogelijk; laat het een halve dag in de koeling rusten.

Voorbereiding voor het bakken

  • Bestrooi het oppervlak met bloem waarop je het deeg gaat uitrollen zodat het niet vastplakt.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van circa 6 mm.
  • Steek met het uitsteekvormpje ijzerkoekjes uit en leg deze op een stuk bakpapier.
  • Herhaal de vorige stappen net zo vaak tot er geen deeg meer over is.

Het bakken

  • Warm de bakplaat op. Dit kan buiten op kampvuur, maar ook binnen op je kookplaat.
  • Ondertussen kun je de gebruikte materialen weer schoonmaken en opruimen
  • De bakplaat moet wel heet zijn, maar niet te heet. Dit is altijd even experimenteel uitproberen. De koekjes moeten tijdens het bakken niet smelten.
  • Bak nu de uitgestoken ijzerkoekjes stuk voor stuk. De ervaring leert dat je het best kunt beginnen met één koekje op de bakplaat. Zodra je de slag te pakken krijgt, kunnen er op het bakplaatje 3 koekjes tegelijk gebakken worden.
  • Wanneer de kant die gebakken wordt een licht gekleurd randje krijgt, is het tijd om het koekje om te draaien en de andere kant te bakken. Als deze kant ook dat licht gekleurde randje krijgt, is het koekje klaar. Leg ze dan op een vel keukenrol zodat de overtollige vettigheid opgenomen wordt in het papier.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 5089kcalKoolhydraten: 665gProteïne: 52gVet: 253gNatrium: 2251mgKalium: 986mgVezels: 14gSuiker: 317gIJzer: 24mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie