fbpx

Winterstoof met Kikkererwten

Dutch Ovens staan er om bekend dat ze uitermate geschikt zijn voor het maken van stoofschotels. Het geheim van een goede stoofschotel is langdurig zachtjes pruttelen met een afgesloten deksel.
Verrassend aan dit recept is het gebruik van kikkererwten in combinatie met “Râs al hânout“. Râs al Hânout, vertaald naar het Nederlands, “het beste uit de winkel” is een van oorsprong Marokkaanse kruidenmix met meer dan 20 specerijen en kruiden die inmiddels ver buiten Afrika bekend zijn.
Bij stoofschotel en winter denk je al gauw aan stevige Hollandse pot. Deze stoofschotel heeft een Afrikaans tintje. Heel veel culturen kennen hun eigen stoofschotels, denk maar eens aan  Irish Stew, Indiase Curry’s, Indonesische Rendang.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het reclame blad van Dirk, Bas en Digros, Lekker doen, daar heet het  Tajine met kikkererwten.

Heerlijk met een stuk Marokkaans of Turks brood of vers gebakken Bannocks. Gewoon “puur” of met rijst kan natuurlijk ook uitstekend.

Winterstoof met Kikkererwten

Winterstoof met Kikkererwten

Arriën Stegehuis
Een heerlijke winterse stoofschotel met een Afrikaans tintje van het kampvuur.
4,84 van 6 stemmen
Prep Time 30 minutes
Cook Time 3 hours 30 minutes
Total Time 4 hours
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine Afrikaans
Servings 12 personen
Calorieën 52 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven

Ingredients
  

  • 3 blikken kikkererwten (totaal 1200 gram)
  • 2 courgettes
  • 2 winterwortels
  • 2 aubergines
  • 6 uien
  • 1 bol knoflook
  • 1 pak gezeefde tomaten of verse tomaten
  • 5 eetlepels Râs al Hânout
  • 750 milliliter water
  • 750 gram hachee vlees bijvoorbeeld: soepvlees / runderlap / stoofvlees / draagjes vlees
  • peper
  • zout

Instructions
 

  • Hak de knoflook fijn.
  • Snijd de uien niet al te fijn, maar juist een beetje grof.
  • Snijd de winterwortels op dezelfde wijze.
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Meng de knoflook, winterwortels, uien, tomaten, Râs al Hânout, water, hachee vlees in een Dutch Oven en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het met gesloten deksel minstens twee tot drie uur zachtjes pruttelen.
  • Je ziet en ruikt of het goed gaat; er moet tussen het deksel telkens een klein beetje stoom ontsnappen.
  • Snijd nu de courgettes en aubergines twee maal in de lengte door, dus in kwarten over de lengte.
  • Snijd hier vervolgens dikke plakjes van ter dikte van je pink.
  • Voeg 20 à 30 minuten voor serveren de kikkererwten, aubergines en courgettes toe.
  • Nu de stoof op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 52kcalKoolhydraten: 12gProteïne: 2gVet: 1gNatrium: 17mgKalium: 373mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine C: 12mgIJzer: 1mg
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply