fbpx

Zuurkool met een Twist

Zuurkool met een Twist; knolselderij! Dit is een typische wintergroente die door een hoop mensen niet vaak meer gegeten wordt. In combinatie met eigen gerookt spek en eigen gerookte rookworst vormt dit een fantastische maaltijd. Het originele recept komt uit Allerhande, ik heb er een wat eigen invulling aan gegeven zodat het boven het kampvuur bereid kan worden.

Zuurkool met een Twist

Zuurkool met een Twist

Arriën Stegehuis
Het geheime ingrediënt is...
4,84 van 6 stemmen
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 12 personen
Calorieën 490 kcal

Equipment

  • Vuurschaal
  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Driepoot
  • Grote pan
  • Kleine skillet

Ingredients
  

  • 2,5 kilo aardappelen kruimig
  • 3 laurierblaadjes
  • 1,2 kilo knolselderij
  • 600 gram Zeeuws spek (eigen gerookt spek in dunne plakken)
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 6 theelepels karwijzaad
  • 1,5 kilo kruidenzuurkool
  • 600 milliliter halfvolle melk

Instructions
 

  • Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook met water, zout en de laurierblaadjes in 20 minuten beetgaar.
  • Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes.
  • Verhit een kleine skillet zonder olie of boter en bak het spek in 5 min. uit. Neem het spek vervolgens uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de olie toe in de skillet aan het achtergebleven bakvet en fruit het karwijzaad 1 minuut.
  • Voeg de knolselderij en wat peper toe en bak op middelhoog vuur in 15 minuten goudbruin.
  • Laat ondertussen de zuurkool uitlekken.
  • Verwarm de zuurkool met de melk op laag vuur, laat het niet koken.
  • Giet de aardappelen af en verwijder het laurierblaadje.
  • Stamp de aardappels fijn en meng daarna de zuurkool en melk met de knolselderij door de puree.
  • Serveren het met het uitgebakken spek en rookworst.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 490kcalKoolhydraten: 60gProteïne: 14gVet: 23gNatrium: 1393mgKalium: 1386mgVezels: 12gSuiker: 15gVitamine C: 31mgIJzer: 4mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply