fbpx

Hasselback aardappels uit de Dutch Oven

Hasselback aardappels is een leuke manier om aardappels eens op een andere manier klaar te maken. Zo’n ingesneden aardappel, mooi bruin gebakken… dat ziet er gewoon fantastisch uit. En laten we wel wezen, eten doe je met je ogen.

Een handige truc bij het snijden is dat je drie snijplanken gebruikt. Twee dunne, die leg je naast elkaar, met een spleet er tussen. In die spleet leg je de aardappel. Als je dan de aardappel insnijdt komt je mes niet tot de ‘bodem’ en blijft de aardappel onder aan elkaar zitten.

Een andere optie is een speciale snijplank te maken. Maak een holletje in een dikke houten snijplank. Als je de aardappel in het holletje legt, kun je snijden zonder dat de aardappel uiteenvalt in meerdere plakjes.

Gewoon voorzichtig snijden kan natuurlijk ook.

Het grootste voordeel vind ik dat het een prima alternatief is voor gepofte aardappels. Daar wordt vaak aluminiumfolie voor gebruikt en… ik ben fel tegen het gebruik van aluminiumfolie.

Qua smaak kun je echt alle kanten op. Het kruidenmengsel is eenvoudig aan te passen, dus gebruik je eigen fantasie. Denk aan (verse) rozemarijn, tijm, bieslook, basilicum, dragon…

Strooi er kort voor je ze uit de Dutch Oven haalt nog wat kaas over.

Als ik een workshop of teambuilding voor een hele grote groep verzorg maak ik liever Aardappels met verse kruiden uit de Dutch Oven. Is de groep echter niet te groot, dan is dit een heel leuk en lekker recept.

 

Accordion baked potatoes

Hasselback aardappels uit de Dutch Oven

Arriën Stegehuis
Hasselback aardappels zien er fantastisch uit en smaken heerlijk, wat wil je nog meer...
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 12
Calorieën 124 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 2,5 kg aardappels 1 grote aardappel per persoon
  • 1 knoflook (3 tenen, fijn gehakt)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels zout van de molen, naar smaak
  • 1 handje verse kruiden (basilicum, tijm, rozemarijn, salie) (tijm, rozemarijn, basilicum)

Instructies
 

  • Snij de aardappels maar zo dat de onderzijde aan elkaar blijft zitten.
  • Smeer de aardappels in met de olijfolie.
  • Strooi de kruiden en de knoflook over de aardappels, buig ze desnoods even zodat er ook tussen de plakjes kruiden en olie komen.
  • Plaats rooster op de bodem van de Dutch Oven en plaats de aardappels op het rooster.
  • Bak de aardappels in zon 30 to 40 minuten gaar.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 124kcalKoolhydraten: 26gProteïne: 5gVet: 1gNatrium: 87mgKalium: 860mgVezels: 5gSuiker: 1gVitamine C: 24mgIJzer: 7mg
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een antwoord