fbpx

Kampvuurkoks Groninger Dutch Oven Stoof

Naast de Perenpoffert nu een tweede Groninger streekgerecht. Namelijk Kampvuurkoks Groninger Dutch Oven Stoof. Kenmerkend en onderscheidend zijn het gebruik van roggebrood, augurk, kappertjes en citroen. Deze combinatie ben ik in geen enkele andere stoofschotel tegengekomen. De basis voor dit recept is terug te vinden op Smulweb. Daar vind je een variant met enkel vlees.

Zoals met alle stoofschotels geldt, liever laag en traag dan hard en zwart. Zorg dus dat je het zo lang mogelijk zachtjes laat pruttelen. Hoe langer het pruttelt hoe malser het vlees. Elk soort rundvlees kan. Sukadelappen, rib lappen, soepvlees. Vegetariërs zouden seitan of een andere vleesvervanger kunnen gebruiken.

Ik heb dit recept aangepast om er een één-pans-maaltijd van te maken. Door er snijbonen winterpeen en aardappel aan toe te voegen.

Voel je vrij en maak van Kampvuurkoks Groninger Dutch Oven Stoof je eigen stoof. Gebruik je fantasie en kijk zelf hoe je hem aan kan passen en naar je hand kan zetten. 45 minuten voor je gaat serveren voeg je aardappels en ‘harde’ groenten toe. te vegen. 15 minuten voor serveren voeg je zachte groente zoals prei toe.

Kampvuurkoks Groninger Dutch Oven stoof

Arriën Stegehuis
Een heerlijke eenpansmaaltijd met een Gronings karakter
No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 8
Calorieën 294 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1 kg riblappen of ander (runder) stoofvlees. Vegetariërs, seitan of andere vleesvervanger.
  • 500 gram uien gesneden in stukjes
  • 3 tenen knoflook gehakt in stukjes
  • 1 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 snee roggebrood verkruimeld
  • 1 eetlepel kappertjes gehakt
  • 1 eetlepel groninger mosterd
  • 1 citroen schil geraspt en sap appart
  • 1/2 theelepel peper korrels verse groene pepper korrels als het lukt
  • 4 augurken in plakjes
  • 2 kg aardappels vast kokend in hapklare stukken
  • 1,5 kg snijbonen in stukjes van 1 cm
  • 500 gram winterpeen 1/2 plakjes van 0,5 cm dik
  • peper en zout naar smaak
  • olie of boter om in te bakken
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 `liter water

Instructies
 

Bereid de stoof voor

  • Snij het vlees is stukken van zo'n 2x2x2 cm en bestrooi deze met peper en zout.
  • Bak het vlees rondom lekker bruin in wat boter of olie.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en laat deze meebakken tot de uien glazig zijn.
  • Voeg het water, de bouillonblokjes, de kruidnagels, de mosterd, het roggebrood, de kappertjes, de augurken, de citroenrasp, het citroensap toe en laat dit geheel zo lang mogelijk stoven. Het stoven dient minimaal 2 uur te duren maar langer is beter.
  • Proef voor het toevoegen van de groenten, breng op smaak met peper, zout en of een extra bouillonblokje. Voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg de winterwortel, snijbonen en aardappels ongeveer 45 minuten voor serveren toe. Letop, zorg dat het geheel aan de kook blijft.
  • Als het geheel erg nat is kun je het even zonder deksel wat in laten koken of het nat inden met een paar eetlepels bloem, een paar sneden brood. Let op, na toevoegen bloem of brood, of een ander bindmiddel. nog minstens 15 minuten zachtjes door laten koken.
  • Proef nog even voor het serveren en breng op smaak met wat extra peper en zout.

Nutrition

Serving: 450gCalorieën: 294kcalKoolhydraten: 27gProteïne: 33gVet: 7gNatrium: 426mgKalium: 1162mgVezels: 9gSuiker: 13gVitamine C: 39mgIJzer: 5mg
Trefwoord Eenpansgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie