Oliebollen boven het vuur is voor mij begonnen tijdens de zomervakantie. Vrienden met wie we kampeerden waren in een lollige bui en toe ik zei “wat zal ik eens bakken?” riepen zij “oliebollen”.
Sinds dien bak ik elk jaar met oud en nieuw mijn oliebollen boven een vuurtje. Lachend om de buurman, die in de kou bij zijn friteuse staat te blauwbekken.
Wij bakken regelmatig oliebollen, ook in de zomer op de camping.
Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat wanneer je op een camping je pannetje frituurolie boven een vuur hangt en begint met oliebollen te bakken, je een hoop bekijks gaat krijgen en een hoop nieuwe vrienden maakt.
Koop maar ruim in en neem lekker de tijd, want je zult er zeker een aantal extra moeten bakken.
Thuis met een frituurpan is dit recept ook goed te doen.
Aan en rond het kampvuur natuurlijk sowieso, mits je weet hoe je veilig kunt frituren op open vuur. Frituren boven het kampvuur is niet zonder risico, lees dus de instructie goed door. In mijn workshops leer ik je hoe je dit zo veilig mogelijk kan doen.
Om onduidelijkheden en gezeur achteraf te voorkomen, wil ik je er nogmaals op wijzen dat door deelname aan deze workshops of het gebruik van dit recept je instemt met de disclaimer en de algemene voorwaarden zoals te vinden op kampvuurkok.nl.
Als de trek je niet vergaan is en je nog steeds leest; vanaf nu wordt het als het goed is alleen maar leuker en lekkerder.
Dit recept is op basis van zelfrijzend bakmeel. Dit is in de winter buiten als het koud is erg handig. Een recept op gist basis kan ook, maar gist heeft een hekel aan de kou van de winter.
Oliebollen
Equipment
- Gietijzeren ketel
Ingrediënten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei
- 2 deciliter melk
- 33 centiliter bier Liefst zwaar bier of oud bruin
Vulling opties
- 200 gram rozijnen
- stukje appel
- gekonfijte gember snippers
- sukade (schil van de vrucht van een sukadeboom)
Instructies
- Meng het zelfrijzend bakmeel, zout en suiker.
- Klop het ei en voeg dit toe.
- Voeg al roerend met de garde het bier en de melk toe.
- Wel de rozijnen door ze ongeveer 5 minuten in kokend water te leggen.
- Voeg ze na goed uitlekken samen met de andere vulling optie’s toe.
- Bak de bollen in het vet op 180 graden in 6 à 7 minuten goud bruin.
Variaties
Appelflappen
- Dompel appelringen, bestrooid met suiker en kaneel, in het beslag en bak ze.
Bananenflappen
- Dompel een kwart banaan in het beslag en bak deze goud bruin.
Ananas
- Neem een goed uitgelekte ring ananas rol deze door de bloem en bak deze na onderdompeling in het beslag goud bruin.